Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

„CZARNE KULKI” WEGAŃSKIE

Tutaj link do przepisu na nasze super łatwe i super smaczne kulki kokosowe :-).

Print

"CZARNE KULKI" WEGAŃSKIE

Czekoladowe kulki inspirowane kulkami kokosowymi, które również znajdziesz wśród naszych przepisów, np. jeśli klikniesz na link nad przepisem.
Course Bez glutenu, Deser, Dla dzieci, Wegańskie
Cuisine inna
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 15 sztuk

Ingredients

  • 50 g płatki migdałowe zmielone
  • 50 g wiórki kokosowe zmielone
  • 50 g karob można w zamian dać kakao
  • 100 g cukier puder
  • 20 g olej kokosowy
  • 50 ml woda gorąca

Instructions

  • Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki - jeśli tego zaniedbamy na początku, później będzie to trudniejsze.
  • Olej kokosowy mieszamy z gorącą wodą, żeby było go łatwiej równomiernie rozprowadzić.
  • Dolewamy wodę z olejem do suchej mieszanki i wyrabiamy jednolitą masę.
  • Wilgotnymi rękami (żeby masa nie kleiła się do dłoni) lepimy kulki wielkości włoskich orzechów.

Notes

Jeśli mamy gotową mąkę migdałową czy kokosową, możemy jej użyć, jeśli nie jest odtłuszczona. Z odtłuszczoną nie mam żadnych doświadczeń, więc nie ręczę za efekt. Jeśli nie mamy gotowej mąki migdałowej czy kokosowej, możemy zmielić płatki czy wiórki w zwykłym młynku do kawy albo innym urządzeniu. Jeśli nie mamy gotowego cukru pudru, również możemy go zmielić, ale UWAGA! nie za dużo na raz, bo grzejący się młynek topi drobinki cukru, a powstały w ten sposób syrop klei się do mechanizmu i młynek może się zatrzeć! Gotowe kulki możemy dla elegancji obtoczyć np. w wiórkach kokosowych, albo jako niespodziankę do każdej do środka włożyć zblanszowany i obrany ze skórki migdał.