Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH

Print

CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH

Course Danie główne
Cuisine indyjska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 szklanka czerwona soczewica
  • 6-8 ziarenek ziele angielskie
  • 3 szklanki woda
  • 0,5 szklanki przecier pomidorowy (nie koncentrat)
  • 1 łyżeczka cukier trzcinowy
  • 4 łyżki olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżeczka Sambhar Masala
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Czerwona soczewica nie wymaga namaczania i gotuje się bardzo szybko. Zalewamy ją w rondelku wodą, dodajemy ziele angielskie i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
  • Po ok. 15-20 minutach soczewica powinna być już mięciutka - ziarenka same się rozpadają. Dolewamy wtedy przecier pomidorowy i dodajemy cukier, sól i czarny pieprz.
  • Przygotowujemy masalę: Do rozgrzanego oleju wsypujemy asafetydę, a kiedy chwilę się podsmaży, dodajemy sambhar masalę.
  • Wlewamy masalę do soczewicy i szybciutko mieszamy, żeby aromat nie odleciał.