
CZERWONA SOCZEWICA w POMIDORACH
Servings 4 osoby
Ingredients
- 1 szklanka czerwona soczewica
- 6-8 ziarenek ziele angielskie
- 3 szklanki woda
- 0,5 szklanki przecier pomidorowy (nie koncentrat)
- 1 łyżeczka cukier trzcinowy
- 4 łyżki olej
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 1 łyżeczka Sambhar Masala
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Czerwona soczewica nie wymaga namaczania i gotuje się bardzo szybko. Zalewamy ją w rondelku wodą, dodajemy ziele angielskie i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
- Po ok. 15-20 minutach soczewica powinna być już mięciutka - ziarenka same się rozpadają. Dolewamy wtedy przecier pomidorowy i dodajemy cukier, sól i czarny pieprz.
- Przygotowujemy masalę: Do rozgrzanego oleju wsypujemy asafetydę, a kiedy chwilę się podsmaży, dodajemy sambhar masalę.
- Wlewamy masalę do soczewicy i szybciutko mieszamy, żeby aromat nie odleciał.