Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

DAHL z IMBIREM i KOKOSEM

Print

DAHL z IMBIREM i KOKOSEM

Pożywny, ale lekki - a przede wszystkim smaczny i wykwintny - groch w połówkach po indyjsku.
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Prep Time 35 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 0,5 szklanki groch w połówkach
  • 3 szklanki woda
  • 2 łyżki ghee może być olej
  • 1 garść wiórki kokosowe
  • 1 łyżka świeży imbir tarty lub pokrojony w drobną kosteczkę
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 3/4 łyżeczki sól

Instructions

  • Groch przebieramy, żeby usunąć ewentualne kamyki i płuczemy go.
  • Zalewamy go wodą, stawiamy na ogniu i dodajemy wiórki kokosowe. Wiórki można też dodać pod koniec gotowania, ale jeśli dodamy je od razu, podczas gotowania zmiękną i oddadzą do potrawy trochę oleju.
  • Imbir obieramy i kroimy w drobniutką kostkę albo trzemy na tarce.
  • Kiedy groch jest już miękki (ziarenko daje się łatwo rozgnieść w palcach), przygotowujemy masalę. Na patelence rozgrzewamy ghee i dodajemy świeży imbir. Smażymy go tak długo, aż odparuje woda. Wtedy dodajemy asafetydę, a po chwili kurkumę.
  • Smażymy masalę jeszcze chwilę, a potem przelewamy do garnka z grochem, od razu mieszając, żeby aromat pozostał w potrawie.
  • Solimy, mieszamy - i gotowe.