Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

„DESECZKI” GRYCZANE

Tutaj znajdziesz przepis na pieczywo z lnu.

Tutaj – na wyśmienity „dziki” twarożek, świetny do kanapek.

A tutaj na doskonałą pastę kanapkową z kiełkami cebuli.

chlebki gryczane
Print

"DESECZKI" GRYCZANE

Zachęcona sukcesem chlebków lnianych postanowiłam upiec też gryczane. Jednak pierwsza próba nie była tak udana, jakbym chciała - okazało się, że kluczowa jest różnica w zawartości oleju w nasionach lnu i gryki :-). Tutaj podaję udoskonalony, sprawdzony przepis na udane gryczane "deseczki".
Course Bez cukru, Bez glutenu, Dla dzieci, Dodatek, Śniadanie, Wegańskie, Wegetariańskie
Cuisine inna, polska
Prep Time 7 minutes
Total Time 7 minutes
Servings 16 kanapek

Ingredients

  • 1,5 szkl mąka gryczana
  • 0,5 szkl skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżeczka sól
  • 0,75 szkl woda
  • 2 łyżki ghee lub - wegańsko - olej kokosowy

Instructions

  • Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę.
  • Włączamy piekarnik, żeby się rozgrzał.
  • Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • Mokrymi rękami równiutko rozsmarowujemy ciasto ma blaszce na grubość ok. 0,5 cm.
  • Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kanapki przed albo po upieczeniu.
  • Pieczemy w gorącym piecu, aż chlebki będą lekko rumiane.