Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

DYNIA z KIEŁKAMI SOCZEWICY

Tutaj znajdziesz nasz łatwy sposób na wyhodowanie kiełków w domu.

.

Print

DYNIA z KIEŁKAMI SOCZEWICY

Potrzebujemy dynię hokkaido, bo zwykła rozgotowuje się na mus. Tak proste, a tak pyszne!
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 duże porcje

Ingredients

  • 1 szt dynia hokkaido średnia
  • 1 garść kiełki soczewicy
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 3 łyżki olej

Instructions

  • Dynię myjemy i usuwamy nasiona. Dynia hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie trzeba jej obierać. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj ją zarysować paznokciem. Jeśli paznokieć wbije się w skórkę, nie trzeba jej usuwać. Jeśli nie - być może nie jest to prawdziwa hokkaido i lepiej nie ryzykować, tylko jednak obrać dynię.
  • Kroimy dynię w grubą kostkę.
  • Do rondelka lub garnka wlewamy olej, wkładamy dynię i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • Kiedy dynia daje się przekroić drewnianą łopatką, dodajemy kiełki i przyprawy, mieszamy starannie i dusimy jeszcze kilka minut. I gotowe.