Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

DYNIOWA ZUPA KREM

Print

DYNIOWA ZUPA KREM

Łatwa, przepyszna i pożywna zupa na jesienne obiady.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Wegańskie, Zupa
Cuisine polska
Prep Time 35 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 1 szt dynia hokkaido
  • woda
  • 2 łyżki olej
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 0,5 łyżeczki Garam Masala
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
  • 4 łyżki mleko kokosowe
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Dynię myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarce jarzynowej.
  • Wkładamy ją do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby ją ledwie przykryła.
  • Gotujemy ok. 15-20 minut, aż dynia będzie mięciutka. Dodajemy pozostałe składniki i zdejmujemy z ognia.
  • Miksujemy ręcznym blenderem na jednolity krem. Możemy podać z grzankami, prażonymi pestkami dyni albo zieloną pietruszką, ale sama też jest bardzo smaczna :-).