
DYNIOWA ZUPA KREM
Łatwa, przepyszna i pożywna zupa na jesienne obiady.
Servings 3 osoby
Ingredients
- 1 szt dynia hokkaido
- woda
- 2 łyżki olej
- 1 łyżeczka tymianek
- 0,5 łyżeczki Garam Masala
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
- 4 łyżki mleko kokosowe
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Dynię myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarce jarzynowej.
- Wkładamy ją do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby ją ledwie przykryła.
- Gotujemy ok. 15-20 minut, aż dynia będzie mięciutka. Dodajemy pozostałe składniki i zdejmujemy z ognia.
- Miksujemy ręcznym blenderem na jednolity krem. Możemy podać z grzankami, prażonymi pestkami dyni albo zieloną pietruszką, ale sama też jest bardzo smaczna :-).