
FASOLA z MAJERANKIEM
Soczysta i oleista fasola, doskonała jako sos do kaszy, albo sama z chlebem na przegryzkę.
Servings 2 osoby
Ingredients
- 100 g biała fasola suchą namaczamy na noc
- 1 l woda
- 4 łyżki ghee może być olej
- 1 łyżka majeranek
- 1/2 łyżki sól
- asafetyda
- kurkuma
- czarny pieprz
- mąka ziemniaczana niekoniecznie
Instructions
- Namoczoną przez noc fasolę płuczemy i zalewamy nową wodą. Stawiamy na ogniu i pilnujemy, żeby nie wykipiała.
- Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się gotować, aż ziarna zaczną pękać i dadzą się łatwo przekroić drewnianą łyżką lub rozgnieść w palcach.
- Wtedy dokładamy ghee, sól, majeranek i inne przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę.
- Jeśli na koniec zostało dużo wody, możemy odlać pół szklanki, wystudzić, rozrobić w niej pół łyżki mąki ziemniaczanej i wlać z powrotem do fasoli szybko mieszając. Uzyskamy w ten sposób gęstszy, kremowy sos.