Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

FASOLA z MAJERANKIEM

Print

FASOLA z MAJERANKIEM

Soczysta i oleista fasola, doskonała jako sos do kaszy, albo sama z chlebem na przegryzkę.
Course Danie główne
Cuisine polska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 100 g biała fasola suchą namaczamy na noc
  • 1 l woda
  • 4 łyżki ghee może być olej
  • 1 łyżka majeranek
  • 1/2 łyżki sól
  • asafetyda
  • kurkuma
  • czarny pieprz
  • mąka ziemniaczana niekoniecznie

Instructions

  • Namoczoną przez noc fasolę płuczemy i zalewamy nową wodą. Stawiamy na ogniu i pilnujemy, żeby nie wykipiała.
  • Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się gotować, aż ziarna zaczną pękać i dadzą się łatwo przekroić drewnianą łyżką lub rozgnieść w palcach.
  • Wtedy dokładamy ghee, sól, majeranek i inne przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Jeśli na koniec zostało dużo wody, możemy odlać pół szklanki, wystudzić, rozrobić w niej pół łyżki mąki ziemniaczanej i wlać z powrotem do fasoli szybko mieszając. Uzyskamy w ten sposób gęstszy, kremowy sos.