
GREJPFRUT - post dr D.
Tak podany grejpfrut jest smaczny i delikatny. Najwięcej goryczy zawierają białe błonki, dlatego sam miąższ smakuje zupełnie inaczej. Przyda się nóż z ostrym czubkiem.
Servings 1 osoba
Ingredients
- 1 szt grejpfrut
Instructions
- Grejpfruta myjemy w gorącej wodzie.
- Nadcinamy skórkę ostrym nożem i zdejmujemy ją całą. Owoc dzielimy na dwie części.
- Czubkiem noża nadcinamy białą błonkę na jednej cząstce grejpfruta, rozcinamy ją wzdłuż środka owocu i zdejmujemy z miąższu. Miąższ oddzielamy od drugiej części błonki i przekładamy na talerzyk lub do miseczki. To łatwe :-).
- Nacinamy czubkiem noża kolejną cząstkę, pozbawiamy ją białej błonki i znów oddzielamy miąższ i umieszczamy w naczyniu.
- Powtarzamy, aż cały grejpfrut będzie obrany z błonek.