
GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI
Absolutnie fantastyczne, bezglutenowe placki, na śniadanie, na deser, na słodką przekąskę! Wyśmienite same w sobie, ale również z syropem klonowym lub z chutneyem śliwkowym.
Servings 30 szt
Ingredients
- 0,75 kg jablka
- 2,5 szkl mąka gryczana
- 1 łyżeczka sól
- 0,5 szkl cukier nierafinowany
- 8 g cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka soda
- 1 szkl woda
- olej do smażenia
Instructions
- Jabłka myjemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej, zostawiając tylko ogryzki i ogonki.
- Do startych jabłek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli damy trochę mniej mąki, możemy kłaść ciasto na patelnię łyżką, Jeśli damy tyle, co w przepisie, możemy formować placuszki w rękach i dodatkowo obtaczać w mące gryczanej. Wersja pierwsza jest szybsza, wersja druga daje bardziej elegancki efekt :-).
- Olej rozgrzewamy mocno na patelni. Pilnujemy, żeby nie dymił, ale kiedy kłądziemy na patelnię placki, musi naprawdę skwierczeć. W przeciwnym razie placki mogą przywierać i trudno je będzie odwrócić.
- Smażymy placuszki po obu stronach. Karmelizujący cukier sprawia, że szybko robią się brązowe, ale nie warto za bardzo skracać czasu smażenia, żeby nie były surowe w środku.
Notes
Jeśli nie używasz cukru, zalej szklanką gorącej wody dwie garście daktyli. Kiedy woda przestygnie, rozgnieć je lub zmiksuj razem z wodą i dodaj zamiast cukru i wody podanych w głównym przepisie.