Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI

Tutaj znajdziesz nasz przepis na wyśmienity chutney śliwkowy, który świetnie pasuje do tych placuszków.

Print

GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI

Absolutnie fantastyczne, bezglutenowe placki, na śniadanie, na deser, na słodką przekąskę! Wyśmienite same w sobie, ale również z syropem klonowym lub z chutneyem śliwkowym.
Course Bez glutenu, Deser, Dla dzieci, Śniadanie, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 30 szt

Ingredients

  • 0,75 kg jablka
  • 2,5 szkl mąka gryczana
  • 1 łyżeczka sól
  • 0,5 szkl cukier nierafinowany
  • 8 g cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka soda
  • 1 szkl woda
  • olej do smażenia

Instructions

  • Jabłka myjemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej, zostawiając tylko ogryzki i ogonki.
  • Do startych jabłek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli damy trochę mniej mąki, możemy kłaść ciasto na patelnię łyżką, Jeśli damy tyle, co w przepisie, możemy formować placuszki w rękach i dodatkowo obtaczać w mące gryczanej. Wersja pierwsza jest szybsza, wersja druga daje bardziej elegancki efekt :-).
  • Olej rozgrzewamy mocno na patelni. Pilnujemy, żeby nie dymił, ale kiedy kłądziemy na patelnię placki, musi naprawdę skwierczeć. W przeciwnym razie placki mogą przywierać i trudno je będzie odwrócić.
  • Smażymy placuszki po obu stronach. Karmelizujący cukier sprawia, że szybko robią się brązowe, ale nie warto za bardzo skracać czasu smażenia, żeby nie były surowe w środku.

Notes

Jeśli nie używasz cukru, zalej szklanką gorącej wody dwie garście daktyli. Kiedy woda przestygnie, rozgnieć je lub zmiksuj razem z wodą i dodaj zamiast cukru i wody podanych w głównym przepisie.