Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

GULASZ SOJOWY

Print

GULASZ SOJOWY

Proteina sojowa po ugotowaniu jest słodkawa i mdła. Jednak można z niej zrobić całkiem smaczne wegańskie dania. Gulasz jest jednym z nich.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 op proteina sojowa 100 g
  • 2 l woda
  • 3 szt liść laurowy
  • 6 szt ziele angielskie
  • 6 jagód jałowiec (niekoniecznie)
  • 1 szt marchew (niekoniecznie)
  • 1 szt pietruszka (niekoniecznie)
  • 1 op koncentrat pomidorowy ok. 90 g
  • 1 łyżeczka cukier nierafinowany
  • 6 łyżek olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżeczka Sambhar Masala
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 1 łyżka sól niepełna łyżka

Instructions

  • Najlepiej pasuje tutaj "kostka" albo "krajanka" sojowa. Najłatwiej jednak jest kupić "kotlety a'la schabowy" i wtedy musimy jeszcze przed namoczeniem połamać większe kawałki proteiny na drobniejsze. Łamiemy więc suchą proteinę i wrzucamy do rondelka.
  • Zalewamy ok. 2 l gorącej wody. Od razu dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie jałowiec. Wstawiamy do gotowania.
  • Jeśli chcemy dodać warzywa, trzemy je na grubej tarce jarzynowej i dokładamy do gotującej się proteiny.
  • Kiedy kawałki proteiny dają się łatwo przekroić metalową łyżką, dodajemy koncentrat i cukier. Odrobina cukru przełamuje kwas koncentratu i sprawia, że danie jest delikatniejsze w smaku.
  • Na patelence rozgrzewamy olej i przygotowujemy masalę: podsmażamy asafetydę, a następnie dodajemy sambhar masalę i słodką paprykę. Smażymy przyprawy przez chwilę, żeby zaczęły mocno pachnieć, ale się nie przypaliły. Szybko wlewamy masalę do rondelka z gulaszem i mieszamy.
  • Na koniec solimy - i gotowe.