
GULASZ SOJOWY
Proteina sojowa po ugotowaniu jest słodkawa i mdła. Jednak można z niej zrobić całkiem smaczne wegańskie dania. Gulasz jest jednym z nich.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 1 op proteina sojowa 100 g
- 2 l woda
- 3 szt liść laurowy
- 6 szt ziele angielskie
- 6 jagód jałowiec (niekoniecznie)
- 1 szt marchew (niekoniecznie)
- 1 szt pietruszka (niekoniecznie)
- 1 op koncentrat pomidorowy ok. 90 g
- 1 łyżeczka cukier nierafinowany
- 6 łyżek olej
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 1 łyżeczka Sambhar Masala
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżka sól niepełna łyżka
Instructions
- Najlepiej pasuje tutaj "kostka" albo "krajanka" sojowa. Najłatwiej jednak jest kupić "kotlety a'la schabowy" i wtedy musimy jeszcze przed namoczeniem połamać większe kawałki proteiny na drobniejsze. Łamiemy więc suchą proteinę i wrzucamy do rondelka.
- Zalewamy ok. 2 l gorącej wody. Od razu dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie jałowiec. Wstawiamy do gotowania.
- Jeśli chcemy dodać warzywa, trzemy je na grubej tarce jarzynowej i dokładamy do gotującej się proteiny.
- Kiedy kawałki proteiny dają się łatwo przekroić metalową łyżką, dodajemy koncentrat i cukier. Odrobina cukru przełamuje kwas koncentratu i sprawia, że danie jest delikatniejsze w smaku.
- Na patelence rozgrzewamy olej i przygotowujemy masalę: podsmażamy asafetydę, a następnie dodajemy sambhar masalę i słodką paprykę. Smażymy przyprawy przez chwilę, żeby zaczęły mocno pachnieć, ale się nie przypaliły. Szybko wlewamy masalę do rondelka z gulaszem i mieszamy.
- Na koniec solimy - i gotowe.