Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

HALAVA GRUSZKOWA

Print

HALAVA GRUSZKOWA

Halavę można przyrządzić chyba na setki sposobów. Ta ze świeżym owocami jest najlżejsza, ale nic nie traci ze swojej bezkompromisowej słodyczy.
Course Deser
Cuisine indyjska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 5 osób

Ingredients

  • 0,5 szklanki kasza manna może być kasza kukurydziana
  • 0,5 szklanki cukier trzcinowy może być ksylitol
  • 2-5 szklanki mleko
  • 0,25 kostki masło
  • 1 garść otręby niekoniecznie
  • 2-4 szt gruszki
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 0,5 op. cukier wanilinowy ok. 8 g

Instructions

  • W rondelku o szerokim dnie topimy masło.
  • Wsypujemy kaszę i często mieszając cierpliwie prażymy na malutkim ogniu, aż wyraźnie zmieni kolor. Ziarenka powinny być przynajmniej beżowe. Nie powinny być czarne, ale mogą być nawet ciemno brązowe.
  • W tym czasie przygotowujemy syrop: W garnku gotujemy razem mleko, cukier, cukier wanilinowy i cynamon.
  • Kiedy syrop się jeszcze gotuje, pomiędzy jednym a drugim mieszaniem kaszy, myjemy i kroimy gruszki. Wyjmujemy ogryzki i kroimy na kawałki, które wygodnie zmieszczą się później na łyżeczce. jednak nie za małe, żeby nie rozpadły się i nie zniknęły w halavie.
  • Kiedy kasza jest uprażona, a syrop gotowy, wsypujemy do kaszy otręby i zalewamy ją syropem. To trudny moment, bo kasza ma temperaturę znacznie wyższą niż 100 stopni, więc mleko zacznie burzyć się i pryskać. Jednak jeśli chcemy uniknąć kluch, powinniśmy szybko zamieszać kaszę. Trzeba zachować ostrożność.
  • Teraz możemy wrzucić do halavy pokrojone gruszki. Gotujemy wszystko nadal mieszając, aż halava zgęstnieje i zacznie odstawać od łyżki.

Notes

Czas przygotowania halavy zależy od tego, ile mamy czasu. Najlepiej prażyć kaszę na malutkim ogniu przez długi czas, ale można też szybciej na większym ogniu. Wtedy nie będzie jednak tak dobra - i trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.
Z kolei od ilości mleka zależy konsystencja halavy. Przy proporcji kaszy do wody jak 1:4 możemy wyłożyć ją do nasmarowanych tłuszczem foremek i podawać jako ciasteczka. Przy proporcji 1:10 otrzymamy niezbyt gęsty pudding.