Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

JARMUŻ z TOFU i BOCZNIAKAMI

Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw – zarówno w ogródku, jak i w kuchni. W ogródku – bo stoi pod śniegiem, zawsze świeży, i żadne robaki go nie jedzą – bo jest dla nich za zimno ;-). W kuchni – bo jest przerażająco zdrowy, nie rozgotowuje się zbyt łatwo na ciapkę, a przy tym ma wyraźny, chociaż nieagresywny smak. No i jest wszechstronny – pasuje do warzyw, grochów i zup, a nawet na surówkę :-).
Dzisiaj polecam smażeninkę z boczniakami i tofu.

jarmuż z tofu i boczniakami
Print

JARMUŻ z TOFU i BOCZNIAKAMI

Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Nie dla joginów, Wegańskie
Cuisine inna, polska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 250 g boczniaki
  • 250 g jarmuż
  • 250 g tofu
  • 8 łyżek olej
  • 1/4 łyżeczki asafetyda
  • 1/2 łyżeczki Sambhar Masala
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 1/2 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sól
  • 50 ml woda w razie potrzeby

Instructions

  • Boczniaki myjemy i kroimy w wygodne do zjedzenia kawałki. Nóżkę warto przekroić wzdłuż, wtedy szybciej się dusi i łatwiej ją pogryźć :-).
  • Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy blaszki liściowe i drzemy lub kroimy na kawałki. Jeśli chcesz, możesz też użyć pakowanego, pokrojonego jarmużu.
  • Połowę oleju wlewamy do garnka, dodajemy boczniaki i jarmuż i podsmażamy mieszając co chwilę.
  • Jeśli boczniaki puszczą sok, przykrywamy garnek i dusimy je razem z jarmużem pod przykrywką. Jeśli dno garnka pozostaje suche, chociaż wszystko jest gorące, dolewamy wodę - i dusimy pod przykrywką.
  • Tofu kroimy w kostkę.
  • Kiedy jarmuż daje się przekroić łyżką, dodajemy sól, a na pozostałym oleju w rondelku podsmażamy tofu.
  • Pod koniec smażenia do tofu dodajemy asafetydę, kurkumę i sambhar masalę. Smażymy jeszcze chwilę i mieszamy tofu z boczniakami i jarmużem. Gotowe :-).