Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw – zarówno w ogródku, jak i w kuchni. W ogródku – bo stoi pod śniegiem, zawsze świeży, i żadne robaki go nie jedzą – bo jest dla nich za zimno ;-). W kuchni – bo jest przerażająco zdrowy, nie rozgotowuje się zbyt łatwo na ciapkę, a przy tym ma wyraźny, chociaż nieagresywny smak. No i jest wszechstronny – pasuje do warzyw, grochów i zup, a nawet na surówkę :-).
Dzisiaj polecam smażeninkę z boczniakami i tofu.

JARMUŻ z TOFU i BOCZNIAKAMI
Servings 4 porcje
Ingredients
- 250 g boczniaki
- 250 g jarmuż
- 250 g tofu
- 8 łyżek olej
- 1/4 łyżeczki asafetyda
- 1/2 łyżeczki Sambhar Masala
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 50 ml woda w razie potrzeby
Instructions
- Boczniaki myjemy i kroimy w wygodne do zjedzenia kawałki. Nóżkę warto przekroić wzdłuż, wtedy szybciej się dusi i łatwiej ją pogryźć :-).
- Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy blaszki liściowe i drzemy lub kroimy na kawałki. Jeśli chcesz, możesz też użyć pakowanego, pokrojonego jarmużu.
- Połowę oleju wlewamy do garnka, dodajemy boczniaki i jarmuż i podsmażamy mieszając co chwilę.
- Jeśli boczniaki puszczą sok, przykrywamy garnek i dusimy je razem z jarmużem pod przykrywką. Jeśli dno garnka pozostaje suche, chociaż wszystko jest gorące, dolewamy wodę - i dusimy pod przykrywką.
- Tofu kroimy w kostkę.
- Kiedy jarmuż daje się przekroić łyżką, dodajemy sól, a na pozostałym oleju w rondelku podsmażamy tofu.
- Pod koniec smażenia do tofu dodajemy asafetydę, kurkumę i sambhar masalę. Smażymy jeszcze chwilę i mieszamy tofu z boczniakami i jarmużem. Gotowe :-).