Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KALAFIOR w POMIDORACH

Print

KALAFIOR w POMIDORACH

Przygotowując to danie warto przypilnować, żeby kalafior pozostał al dente. Żeby to sobie ułatwić, warto podzielić go na w miarę równe różyczki. Możemy też eksperymentować z przyprawami - jeśli zamiast curry damy zioła prowansalskie, otrzymamy potrawę kuchni śródziemnomorskiej ;-).
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 0,5 szt kalafior
  • 3 szt pomidory
  • 4 łyżki ghee może być olej
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 3 szt liść curry lub 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • 0,5 łyżeczki sól

Instructions

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej było obrać je ze skórki.
  • Kalafiora kroimy na różyczki. Łodygi kalafiora zazwyczaj nie są zdrewniałe - możemy pokroić je w kostkę i również dodać do potrawy.
  • Olej rozgrzewamy w rondelku i przygotowujemy masalę: Wrzucamy do oleju liście curry i smażymy je, aż staną się kruche. Wtedy dosypujemy kurkumę.
  • Do masali wrzucamy pokrojonego kalafiora, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Trzeba będzie mieszać go co kilka minut i pilnować, żeby się nie rozpadł.
  • W tym czasie obieramy i kroimy pomidory.
  • Kiedy kalafior daje się przekroić metalową łyżką, dorzucamy pomidory, pieprz i sól i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.

Notes

Jeśli przygotowujemy mniejszą ilość kalafiora, możemy go pokroić w mniejsze różyczki. Jednak większe ilości zazwyczaj nie gotują się równo, więc istnieje ryzyko, że małe różyczki rozpadną się na papkę i potrawa straci swoją atrakcyjną formę.