Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KAPUSTA z PESTKAMI (surówka)

Print

KAPUSTA z PESTKAMI (surówka)

Kapusta to najzdrowsze polskie warzywo. Jest dostępna niemal przez cały rok. Można ją prawdopodobnie przyrządzać na tysiąc sposobów - a oto jeden z nich:
Course Sałatka
Cuisine polska
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 1 osoba

Ingredients

  • 1 pełna garść kapusta pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka olej
  • 1 garść pestki dyni albo pestki słonecznika
  • 0,3 łyżeczka asafetyda
  • 0,5 łyżeczka kurkuma
  • 0,5 łyżeczka czarny pieprz

Instructions

  • Na oleju prażymy pestki od czasu do czasu mieszając. Zanim się uprażą siekamy kapustę.
  • Kapustę solimy.
  • Do pestek dodajemy asafetydę i kurkumę i jeszcze chwilę prażymy.
  • Pestki z przyprawami dodajemy do kapusty, posypujemy pieprzem i mieszamy.

Notes

Ajurveda mówi, że kapusta nie jest trawiona bez kurkumy i pieprzu - dlatego zawsze warto dodać je do każdej potrawy z kapusty.