Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KAPUSTA ze ŚLIWKAMI

Print

KAPUSTA ze ŚLIWKAMI

Danie idealne na jesień, ale kiedy nie ma sezonu na świeże śliwki, możemy dodać suszone.
Course Danie główne
Cuisine polska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 0,5 główki kapusta
  • 10-12 szt śliwki
  • 2 szt liść laurowy
  • 6 ziaren ziele angielskie
  • 8 łyżek ghee może być olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżeczka Sambhar Masala
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Kapustę kroimy na paseczki lub w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki.
  • Połowę ghee rozgrzewamy w garnku i wrzucamy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy często mieszając, aż kapusta się zazłoci.
  • Do kapusty dodajemy śliwki i smażymy dalej.
  • Na patelence rozgrzewamy resztę ghee i przygotowujemy masalę: Wsypujemy asafetydę, a kiedy zacznie się smażyć, dodajemy kurkumę i sambhar masalę. Asafetyda z sambhar masalą daje lekko grzybowy aromat.
  • Wlewamy masalę do kapusty, dodajemy sól i pieprz, mieszamy - i gotowe.