
KAPUSTA ze ŚLIWKAMI
Danie idealne na jesień, ale kiedy nie ma sezonu na świeże śliwki, możemy dodać suszone.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 0,5 główki kapusta
- 10-12 szt śliwki
- 2 szt liść laurowy
- 6 ziaren ziele angielskie
- 8 łyżek ghee może być olej
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 1 łyżeczka Sambhar Masala
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Kapustę kroimy na paseczki lub w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki.
- Połowę ghee rozgrzewamy w garnku i wrzucamy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy często mieszając, aż kapusta się zazłoci.
- Do kapusty dodajemy śliwki i smażymy dalej.
- Na patelence rozgrzewamy resztę ghee i przygotowujemy masalę: Wsypujemy asafetydę, a kiedy zacznie się smażyć, dodajemy kurkumę i sambhar masalę. Asafetyda z sambhar masalą daje lekko grzybowy aromat.
- Wlewamy masalę do kapusty, dodajemy sól i pieprz, mieszamy - i gotowe.