Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KASZA MANNA ze ŚLIWKAMI

Print

KASZA MANNA ze ŚLIWKAMI

Kwaskowe śliwki łamią mdłą słodycz pszennej kaszy. Pyszne i szybkie gorące śniadanie.
Course Dla dzieci, Śniadanie
Cuisine polska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 0,5 szklanki kasza manna
  • 1 l woda
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 1 łyżka cukier nierafinowany
  • 8 szt śliwki
  • 2 łyżki mleko kokosowe niekoniecznie

Instructions

  • Nastawiamy w garnku wodę do gotowania. Zanim się zagotuje, myjemy śliwki, kroimy na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestki.
  • Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy sól i cukier. Gotujemy kilka minut.
  • Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i zdejmujemy z ognia, jak tylko znów się zagotuje.
  • Jeśli chcemy, możemy zabielić mlekiem kokosowym - kaszka będzie wtedy gładsza.

Notes

Jeśli zdecydujemy się dać mleko zamiast wody, ryzykujemy, że zetnie się od kwasu zawartego w śliwkach.