
KASZA MANNA ze ŚLIWKAMI
Kwaskowe śliwki łamią mdłą słodycz pszennej kaszy. Pyszne i szybkie gorące śniadanie.
Servings 3 osoby
Ingredients
- 0,5 szklanki kasza manna
- 1 l woda
- 0,5 łyżeczki sól
- 1 łyżka cukier nierafinowany
- 8 szt śliwki
- 2 łyżki mleko kokosowe niekoniecznie
Instructions
- Nastawiamy w garnku wodę do gotowania. Zanim się zagotuje, myjemy śliwki, kroimy na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestki.
- Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy sól i cukier. Gotujemy kilka minut.
- Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i zdejmujemy z ognia, jak tylko znów się zagotuje.
- Jeśli chcemy, możemy zabielić mlekiem kokosowym - kaszka będzie wtedy gładsza.
Notes
Jeśli zdecydujemy się dać mleko zamiast wody, ryzykujemy, że zetnie się od kwasu zawartego w śliwkach.