Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KHIR KAROBOWY

Print

KHIR KAROBOWY

Prawdziwy khir można podawać w kubeczkach. Nasza wersja nadaje się do jedzenia łyżeczką.
Course Deser
Cuisine indyjska
Prep Time 2 hours
Total Time 2 hours
Servings 8 porcji

Ingredients

  • 100 g ryż najlepiej krótki, jak do sushi
  • 2,5 l mleko pełne
  • 150 g cukier trzcinowy
  • 1 op cukier wanilinowy ok. 16 g
  • 4-6 łyżek karob
  • 1 garść płątki migdałowe

Instructions

  • Nalewamy do szklanki 3/4 szklanki mleka i odstawiamy na potem.
  • W szerokim garnku o ciężkim dnie wstawiamy do gotowania resztę mleka. Jeśli garnek będzie przynajmniej tak wysoki, żeby mleko sięgało tylko do połowy, zapobiegnie to kipieniu.
  • Ryż moczymy w zimnej wodzie.
  • Mleko po zagotowaniu mieszamy często, żeby nie przywierało do dna garnka. Odparowujemy je aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość.
  • Ryż odcedzamy i dodajemy do mleka. Gotujemy dalej na małym ogniu często mieszając. Gdyby przywarł, można postawić na chwilę na zimnym blacie - wtedy łatwiej odchodzi od dna. Gdyby się przypalił, trzeba natychmiast i bez mieszania przelać do innego garnka.
  • W tym czasie do szklanki z zimnym mlekiem wsypujemy karob i mieszamy tak, żeby pozbyć się grudek.
  • Kiedy ryż się rozgotuje i zaczyna pryskać, dosypujemy cukier, cukier wanilinowy i dolewamy rozpuszczony karob.
  • Pod wpływem cukru ryż znów się rozrzedzi, trzeba więc pogotować jeszcze kilka minut. Po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje.
  • Najlepiej podawać mocno schłodzony - można posypać płatkami migdałowymi.

Notes

Wersja ekspresowa to o połowę więcej ryżu wsypane do niezagęszczonego mleka i krótsze gotowanie.