
KITRI wg PIĘCIU PRZEMIAN
Trudno jest przygotować małą ilość kitri, ale właściwie nie ma takiej potrzeby, ponieważ kitri śmiało może stanowić cały obiad. Jeśli damy więcej wody, będzie gęstą zupą, jeśli nie, można podać z surówką, z pieczywem, albo zjeść samo - ta potrawa jest doskonała w każdych warunkach.
Servings 5 osób
Ingredients
- 1 litr woda
- 150 g groch w połówkach
- 150 g ryż
- 3/4 kg warzywa do wyboru: kapusta, brokuły, brukselka, dynia, kalafior, cukinia, kukurydza, marchew, papryka
- 3-4 szt pomidory
- 50-100 ml olej może być ghee, masło lub oliwa
- 1,5 łyżeczki sól
- kmin rzymski
- imbir
- kurkuma
- ostra papryka
- majeranek
- słodka papryka
- czarny pieprz
- 2 garści zielona pietruszka
Instructions
- OGIEŃ: Gotujemy wodę. Zanim się zagotuje, przebieramy i płuczemy groch oraz kroimy warzywa.
- ZIEMIA: Wsypujemy groch i gotujemy, aż będzie prawie miękki. Jeśli chcemy dodać ziemniaki, musimy włożyć je do garnka na ok. 10 minut przed wsypaniem ryżu. Dosypujemy ryż i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy pokrojone warzywa; do wyboru: kapusta, brokuły, brukselka, dynia, kalafior, cukinia, kukurydza, marchew, papryka.
- Kontynuujemy smak słodki przyrządzając masalę: do rozgrzanego oleju, ghee lub masła wsypujemy kmin.
- METAL: Kiedy się podpraży, dodajemy imbir, kurkumę, ostrą paprykę.
- WODA: Dla zachowania obiegu, solimy masalę.
- DREWNO: Na patelnię dokładamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
- OGIEŃ: Dodajemy majeranek.
- ZIEMIA: Dodajemy słodką paprykę. Wlewamy gotową masalę do potrawy. Całość posypujemy zieloną pietruszką.
- METAL: Jeśli chcemy mieć ostrzejszą potrawę, dodajemy czarny pieprz.