Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOLOROWA JESIENNA ZUPA

Print

KOLOROWA JESIENNA ZUPA

Buraczkowo - jarzynowa zupa na całą zimę.
Course Zupa
Cuisine polska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 6 osób

Ingredients

  • 1/4 szt dynia hokkaido może być podobnej wielkości kawałek zwykłej dyni
  • 4 szt buraki
  • 3 liście seler liściowy
  • 2 l woda
  • 4 łyżki olej
  • 1 łyżka sól
  • 1/2 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 garść zielona pietruszka
  • 1/2 łyżeczki witamina C w razie potrzeby

Instructions

  • Nastawiamy wodę do gotowania.
  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę i wkładamy do gotującej się wody.
  • Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy ją w grubą kostkę.
  • Selera naciowego kroimy w kawałki ok. 1 cm.
  • Kiedy buraki są już na wpół miękkie, dokładamy do garnka dynię i seler.
  • Gotujemy jeszcze ok. 10 minut, dodajemy olej, przyprawy i pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Jeśli zupa straciła buraczkowy kolor, dodajemy witaminę C.

Notes

Jeśli w zupie jest stosunkowo niedużo buraka, całość traci kolor. Dlatego warto dodać trochę witaminy C (kwasu L-askorbinowego, a nie aptecznych tabletek, oczywiście 😉 ) - to bardzo poprawia sytuację.