Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOTLECIKI z MĄKI GROCHOWEJ

Print

KOTLECIKI z MĄKI GROCHOWEJ

Smaczne, kruche kotleciki, które możemy przyprawić tak, jak lubimy.
Course Przystawka
Cuisine indyjska
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 8 osób

Ingredients

  • 3/4 szklanki mąka grochowa może być z polskiego grochu lub indyjska, z ciecierzycy
  • 1 szklanka woda
  • 1/2 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki soda
  • olej do smażenia

Instructions

  • Z mąki, wody, sody i przypraw mieszamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Na rozgrzany olej łyżką stołową kładziemy ciasto - powinny formować się okrągłe, cienkie placuszki.
  • Kiedy nabiorą złocistego koloru, przewracamy je na drugą stronę i znów smażymy, aż staną się złociste.
  • Jeśli do smażenia użyliśmy sporo oleju, możemy przed podaniem odsączać kotleciki na papierowym ręczniku.

Notes

Ciasto z mąki grochowej zmieszanej z ciepłą wodą po kilku minutach staje się gęstsze i bardziej aksamitne.