
KOTLECIKI GRYCZANE
Delikatne dzięki cukinii, ale z chrupiącą skórką, pyszne nawet bez dodatku wyszukanych przypraw.
Servings 12 szt. w zależności od wielkości
Ingredients
- 1,5 szkl kasza gryczana już ugotowana
- 2 garście cukinia już starta na grubej tarce
- 1 szt cebula
- 6 łyżek mąka grochowa
- 1 łyżeczka sól
- 0,25 szkl woda w razie potrzeby
- mąka gryczana do obtoczenia
- olej do smażenia
Instructions
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy ze startą cukinią, pokrojoną cebulą, mąką grochową i solą. Masę odstawiamy na kilka minut.
- Sprawdzamy konsystencję masy na kotleciki. Prawdopodobnie cukinia i cebula puściły sok i ciasto zrobiło się rzadsze. Jeśli nie, dodajemy trochę wody, żeby dało się wygodnie lepić w rękach placki.
- Na talerz lub do miseczki wsypujemy dwie garście mąki gryczanej.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Z masy lepimy w rękach kotleciki grubości max. 1 cm i wielkości wętrza dłoni. Obtaczamy je w mące gryczanej i kładziemy na gorącej patelni.
- Smażymy po obu stronach na jasnobrązowy kolor.
Notes
Obtaczanie w mące nie jest konieczne, ale sprawia, że kotleciki nie przywierają do patelni i nie rozpadają się. Dodaje także cienką, pysznie chrupiącą skórkę.
Również cebula nie jest konieczna - można zamiast niej dodać trochę więcej cukinii, ale wtedy warto też doprawić kotleciki jakimiś aromatycznymi lub wyrazistymi przyprawami.