Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOTLECIKI GRYCZANE

kotleciki gryczane
Print

KOTLECIKI GRYCZANE

Delikatne dzięki cukinii, ale z chrupiącą skórką, pyszne nawet bez dodatku wyszukanych przypraw.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Nie dla joginów, Przystawka, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 12 szt. w zależności od wielkości

Ingredients

  • 1,5 szkl kasza gryczana już ugotowana
  • 2 garście cukinia już starta na grubej tarce
  • 1 szt cebula
  • 6 łyżek mąka grochowa
  • 1 łyżeczka sól
  • 0,25 szkl woda w razie potrzeby
  • mąka gryczana do obtoczenia
  • olej do smażenia

Instructions

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy ze startą cukinią, pokrojoną cebulą, mąką grochową i solą. Masę odstawiamy na kilka minut.
  • Sprawdzamy konsystencję masy na kotleciki. Prawdopodobnie cukinia i cebula puściły sok i ciasto zrobiło się rzadsze. Jeśli nie, dodajemy trochę wody, żeby dało się wygodnie lepić w rękach placki.
  • Na talerz lub do miseczki wsypujemy dwie garście mąki gryczanej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Z masy lepimy w rękach kotleciki grubości max. 1 cm i wielkości wętrza dłoni. Obtaczamy je w mące gryczanej i kładziemy na gorącej patelni.
  • Smażymy po obu stronach na jasnobrązowy kolor.

Notes

Obtaczanie w mące nie jest konieczne, ale sprawia, że kotleciki nie przywierają do patelni i nie rozpadają się. Dodaje także cienką, pysznie chrupiącą skórkę.
Również cebula nie jest konieczna - można zamiast niej dodać trochę więcej cukinii, ale wtedy warto też doprawić kotleciki jakimiś aromatycznymi lub wyrazistymi przyprawami.