Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOTLECIKI RYŻOWE

Print

KOTLECIKI RYŻOWE

Jeśli zostało nam trochę ryżu z poprzedniego dnia, jest to dobra okazja, żeby zrobić takie kotleciki. Są jednak tak smaczne, że warto ugotować ryż specjalnie dla nich.
Course Przystawka
Cuisine inna
Servings 8 szt

Ingredients

  • 1 szklanka ryż ugotowany (czyli surowego ok. 1/3 tej ilości)
  • 1/3 szklanki mąka grochowa
  • 1/2 garści methi
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • woda żeby ciasto pozostało gęste, ale się kleiło
  • Chunky Chat Masala do posypania po usmażeniu
  • olej do smażenia

Instructions

  • Mieszamy dokładnie ryż z mąką i przyprawami.
  • Wyrabiamy dokładnie, dolewając wody w razie potrzeby. Jeśli gotowaliśmy ryż bez soli, teraz koniecznie trzeba trochę posolić ciasto.
  • Formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe, płaskie kotleciki.
  • Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po obu stronach na mocno złocisty kolor.

Notes

Możemy użyć do nich każdego rodzaju ryżu, ale zwykły jest najlepszy. W krótkim ugotowanym na gęsto trudno jest równomiernie rozprowadzić przyprawy, z kolei np. basmati słabo się klei i wymaga trochę więcej mąki i wody.