Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOTLECIKI z KAPUSTY

Print

KOTLECIKI z KAPUSTY

Czasem zostaje nam kawałek kapusty, z którym nie wiadomo, co zrobić. Takie kotleciki doskonale rozwiązują ten problem ;-).
Course Przystawka
Cuisine polska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 1 spora garść kapusta pokrojona w paseczki
  • 0,5 szklanki mąka grochowa można użyć mąki pszennej, ale efekt będzie zauważalnie inny
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 0,25 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • olej do smażenia

Instructions

  • Kapustę mieszamy z mąką i przyprawami. Wygniatamy, aż puści sok i mąka zacznie się kleić.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy i rozpłaszczamy porcje kapuścianego ciasta. Z powodu sterczących paseczków kapusty kotleciki będą miały nieregularny kształt. Nie mogą też być zbyt grube, żeby na pewno wysmażyły się do samego środka.
  • Smażymy po obu stronach do złotego koloru. Jeśli kapusta będzie miejscami brązowa, nie jest to błędem.