Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KRUPNIK

Print

KRUPNIK

Nazwa tej zupy pochodzi od krup - czyli kaszy jęczmiennej. Dlatego, chociaż w Polsce rzadko się ją tak przyrządza, w domyśle jest wegetariańska.
Course Zupa
Cuisine polska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 1 szt marchew
  • 1 kawałek seler
  • 2-3 szt ziemniaki
  • 3/4 l woda
  • 3 ziarenka ziele angielskie
  • 1 szt liść laurowy
  • 6 ziarenek czarny pieprz może być też pieprz mielony
  • 1 garść kasza jęczmienna średnia lub drobna
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżki olej
  • 1/4 łyżeczki asafetyda

Instructions

  • Wstawiamy do gotowania wodę, a w tym czasie myjemy i obieramy warzywa.
  • Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, selera w drobną, a marchew w plasterki. Wrzucamy je do gorącej wody razem z ziarenkami przypraw i liściem laurowym.
  • Kiedy ziemniaki są już na wpół miękkie, wsypujemy do zupy kaszę, sól i asafetydę, wlewamy olej i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Notes

Jeśli wrzucimy kaszę do wody razem z warzywami, trochę się rozgotuje i zupa będzie bardziej zawiesista.