Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl
slide

CZAPATI – indyjskie pieczywo

Zdrowe i smaczne, a przy odrobinie praktyki wcale nie takie trudne – codzienne indyjskie placki z pszennej mąki.

CHUTNEY JABŁKOWO-BANANOWY z RODZYNKAMI

Chutney pasuje do każdego obiadu – ponieważ jest słodki, możemy uznać go za deser, a ponieważ jest ostry, świetnie wspiera trawienie.

WARZYWA DUSZONE z MASALĄ – brokuł, marchew i ziemniak

Po indyjsku nie musi oznaczać tłusto i ostro. Polecamy to wyśmienite, lekkie sabji.

MALPURI z BANANAMI

Chrupiące ciasteczka w owocowym jogurcie.

CHUTNEY ŚLIWKOWY

Chutney powinien być tak ostry, żeby trudno było go zjeść, i jednocześnie tak słodki, żeby nie można było się oprzeć :-). W polskiej kuchni regulujemy to sobie wg własnego smaku, chociaż jeśli nie będzie wcale ostry, chutney straci swoją podstawową funkcję: wspieranie ognia trawienia.

slide

MANGO LASSI

W Indiach lassi jest napojem, podawanym na słodko lub na słono. W Polsce jest traktowane jak deser – a najlepsze ze wszystkich jest lassi z mango.

CIECIERZYCA ze SZPINAKIEM

Smakowite połączenie białka i witamin.

RYŻ z METHI

Methi to suszone liście kozieradki. Mają swój własny, niepowtarzalny smak, który przenika ryż i czyni go niezwykłym.

SABJI DYNIOWE Z JARMUŻEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Wyśmienita i elegancka potrawa na jesienny obiad.