Placki z jabłkami bardzo często smażyła w niedzielne poranki moja mama. Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i słodkie. Dzisiaj proponuję inną ich wersję – nie tylko bezglutenową, ale również bez cukru. Ale nadal przepis jest bardzo szybki, a placuszki słodkie i smaczne :-).
Tutaj znajdziesz przepis na również bezglutenowe, gryczane placki z jabłkami
Czego potrzebujesz?
daktyle (suszone) – 2 garście
woda (gorąca) – 1 szklanka
mąka kukurydziana – 1 szklanka
soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
sól – 0,5 łyżeczki
jabłka – 1 spore
wanilia (lub etylowanilina do smaku),
olej (do smażenia)
Sposób przyrządzenia:
Daktyle kroimy na połówki, żeby wykryć i usunąć pozostałe być może pestki, i zalewamy gorącą wodą.
Jabłko myjemy i kroimy w kosteczkę.
Kiedy woda z daktylami przestygnie, miksujemy je albo po prostu rozgniatamy.
Dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, sodę i wanilię. Mieszamy na jednolitą masę.
Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy jeszcze raz.
Kładziemy ciasto łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy placuszki po obu stronach na złoty kolor.