
KULKI KOKOSOWE
Tak proste, że trudno w to uwierzyć. A smakują - niebiańsko!
Servings 6 szt
Ingredients
- 4 łyżki wiórki kokosowe
- 2 łyżki ksylitol można zastąpić brązowym cukrem
- woda przegotowana
Instructions
- Wiórki kokosowe mieszamy z ksylitolem (cukrem brzozowym) i mielimy na pył w młynku do kawy.
- Przesypujemy do miseczki i łyżeczką po odrobinie dolewamy wodę, aż da się ulepić kulki. Jeśli damy troszkę za dużo wody, kulki po jakimś czasie stwardnieją. Jeśli damy dużo za dużo - pozostanie tylko domielić kokosa z ksylitolem :-).
- Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Ulepione możemy obtaczać w karobie lub w cynamonie, możemy też podać je w papilotkach.
Notes
Ksylitol nadaje tym kulkom specyficzny, przyjemny posmak, jakby kryształki lodu topiły się na języku. Bądźmy jednak ostrożni, bo u niektórych osób zjedzenie ksylitolu skutkuje sensacjami jelitowymi... Cukier brązowy z kolei nadaje im przyjemny, miodowy kolor.