Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KULKI KOKOSOWE

kulka kokosowa
Print

KULKI KOKOSOWE

Tak proste, że trudno w to uwierzyć. A smakują - niebiańsko!
Course Deser
Cuisine inna
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 6 szt

Ingredients

  • 4 łyżki wiórki kokosowe
  • 2 łyżki ksylitol można zastąpić brązowym cukrem
  • woda przegotowana

Instructions

  • Wiórki kokosowe mieszamy z ksylitolem (cukrem brzozowym) i mielimy na pył w młynku do kawy.
  • Przesypujemy do miseczki i łyżeczką po odrobinie dolewamy wodę, aż da się ulepić kulki. Jeśli damy troszkę za dużo wody, kulki po jakimś czasie stwardnieją. Jeśli damy dużo za dużo - pozostanie tylko domielić kokosa z ksylitolem :-).
  • Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Ulepione możemy obtaczać w karobie lub w cynamonie, możemy też podać je w papilotkach.

Notes

Ksylitol nadaje tym kulkom specyficzny, przyjemny posmak, jakby kryształki lodu topiły się na języku. Bądźmy jednak ostrożni, bo u niektórych osób zjedzenie ksylitolu skutkuje sensacjami jelitowymi... Cukier brązowy z kolei nadaje im przyjemny, miodowy kolor.