Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KUTIA

Kutia jest naturalnie wegetariańska. Niestety, weganie mają trudniej, bo nie jest łatwo podrobić smak miodu.

Print

KUTIA

Właściwie nie wiadomo, dlaczego kutię jada się tylko na Święta. Byłaby wyśmienita na śniadanie zamiast muesli oraz jako deser do obiadu. Jest nie tylko smaczna, ale - jak się okazuje - prosta w wykonaniu.
Course Deser, Śniadanie, Wegetariańskie
Cuisine polska

Ingredients

  • pęczak pszenny może być jęczmienny
  • mak niebieski
  • miód najlepiej płynny
  • sól
  • cukier wanilinowy
  • słodka śmietanka niekoniecznie
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałowe
  • figi
  • daktyle
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Instructions

  • Wyłuskane orzechy moczymy na noc, żeby były lżejsze, potem ewentualnie rozdrabniamy.
  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie – dla pewności możemy w dużej ilości wody, żeby się nie przypaliła, bo gotuje się długo. Możemy ją ugotować poprzedniego dnia.
  • Mak prażymy na suchej patelni, potem mielimy w młynku do kawy.
  • Rodzynki zalewamy ciepłą wodą na kilkanaście minut, potem dokładnie odcedzamy.
  • Figi i daktyle kroimy w paseczki.
  • A na koniec wszystko mieszamy: kaszę z makiem, orzechami, rodzynkami, figami, daktylami, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową - chociaż oczywiście nie musimy używać wszystkich tych bakalii - i z miodem.
  • Gotową potrawę można na talerzu polać słodką śmietanką.