Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

LADDU ORZECHOWE

Laddu z orzechami włoskimi.
Print

Laddu orzechowe

Ten pyszny blok z mąki z ciecierzycy podbija serca i jest rozkoszą dla podniebienia wszystkich łasuchów. Można użyć również mąki ze zwykłego, żółtego grochu, ale nie polecam tu mąki sojowej.
Course Bez glutenu, Deser, Dla dzieci, Wegetariańskie
Cuisine indyjska
Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 50 szt

Ingredients

  • 0,5 kg mąka grochowa lub lepiej z ciecierzycy
  • 0,4 kg masło
  • 1 szklanka cukier puder
  • 200 g orzechy włoskie
  • 16 g cukier wanilinowy

Instructions

  • Masło topimy w płaskim garnku lub rondelku (o pojemności ok. 5 l, żeby wygodnie było wszystko mieszać).
  • Do gorącego masła wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Prażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zmieni kolor na złocistobrązowy.
  • W tym czasie przebieramy orzechy usuwając resztki łupinek. Jeśli chcemy, możemy orzechy trochę rozdrobnić. Pamiętamy, żeby co chwilę zamieszać prażącą się mąkę.
  • Kiedy mąka jest uprażona i pachnie przyjemnie, dodajemy orzechy, mieszamy i prażymy jeszcze chwilę.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Szybko mieszamy drewnianą łopatką. UWAGA! Masa jest naprawdę gorąca - powinna mieć sporo ponad 100 stopni Celsjusza! Masa szybko tężeje, więc trzeba dodać cukier, póki jest gorąca, bo potem będzie bardzo trudno dokładnie ją wymieszać.
  • Zostawiamy masę do przestygnięcia - tylko na tyle, żeby nie bardzo parzyła w ręce - i lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm. I laddu gotowe! 🙂