Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

LECZO

Print

LECZO

Późnym latem bardzo tania i popularna potrawa. Można też zapakować ją do słoików i korzystać całą zimę.
Course Danie główne
Cuisine włoska
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 szt cukinia
  • 2 szt papryka najlepiej czerwona i żółta
  • 2 szt pomidory nie za małe
  • 4 łyżki olej lub oliwa
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka
  • 1 łyżka majeranek lub zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka czarny pieprz
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cukier trzcinowy niekoniecznie

Instructions

  • Świeże pomidory zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej je było obrać ze skórki.
  • Cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę.
  • W rondelku rozgrzewamy olej i robimy masalę: wsypujemy do niego asafetydę, kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę.
  • Do masali wrzucamy pokrojone warzywa, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
  • Pomidory wyjmujemy z gorącej wody, obieramy ze skórki i kroimy.
  • Kiedy cukinia i papryka dają się przekroić metalową łyżką, dorzucamy pomidory, sól, pieprz i majeranek i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.

Notes

Kiedy przygotowujemy potrawy dla mniejszej liczby osób, możemy wrzucać warzywa do masali. Jednak przy większych ilościach lepiej jest przygotowywać masalę na końcu gotowania i wlewać ją do potrawy. Większe ilości warzyw gotują się dłużej i zachodzi obawa, że olejki z przypraw ulotnią się, zanim wszystko będzie gotowe.