
MALPURI z BANANAMI
Idąc na łatwiznę można przyrządzić malpuri w gotowym jogurcie owocowym kupionym w sklepie. Tutaj proponujemy świeże owoce.
Servings 6 osób
Ingredients
- 1/2 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki woda
- 1 łyżeczka amchur
- 1,5 l jogurt naturalny
- 2 szt. banany bardzo dojrzałe
- 1/2 szklanki cukier trzcinowy
- 1 op. cukier wanilinowy ok.30 g
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki cynamon
- olej do smażenia
Instructions
- Do jogurtu dodajemy cukier, kurkumę, cynamon i połowę cukru wanilinowego. Cukier ma tendencję do opadania na dno, więc mieszamy starannie, żeby się rozpuścił.
- Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy je do jogurtu.
- Stawiamy olej do smażenia na ogniu, a zanim się zagrzeje, przygotowujemy ciasto: mieszamy dokładnie mąkę, wodę, amchur i resztę cukru wanilinowego, aż otrzymamy ciasto o konsystencji gęstszego naleśnikowego.
- Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucona do niego kropla ciasta od razu wypływa na powierzchnię.
- Żeby uzyskać drobne "kluseczki" wlewamy ciasto do oleju przez durszlak o grubych otworach. Nie powinniśmy wlewać za dużo na raz, bo ciasto może się za bardzo posklejać, jak również za bardzo może spaść temperatura oleju.
- Usmażone "kluseczki" wyjmujemy na sitko łyżką cedzakową.
- Tuż przed podaniem "kluseczki" wsypujemy do jogurtu.
Notes
Czasem malpuri podawane jest w postaci grubszych "pączków" zalanych jogurtem - wtedy powinniśmy moczyć je dłużej. W naszej wersji "chrupki" lepiej jest wrzucić do jogurtu tuż przed podaniem - dzięki temu zachowają swoją atrakcyjną formę.