Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

MALPURI z BANANAMI

Print

MALPURI z BANANAMI

Idąc na łatwiznę można przyrządzić malpuri w gotowym jogurcie owocowym kupionym w sklepie. Tutaj proponujemy świeże owoce.
Course Deser
Cuisine indyjska
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 6 osób

Ingredients

  • 1/2 szklanki mąka pszenna
  • 1/2 szklanki woda
  • 1 łyżeczka amchur
  • 1,5 l jogurt naturalny
  • 2 szt. banany bardzo dojrzałe
  • 1/2 szklanki cukier trzcinowy
  • 1 op. cukier wanilinowy ok.30 g
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • olej do smażenia

Instructions

  • Do jogurtu dodajemy cukier, kurkumę, cynamon i połowę cukru wanilinowego. Cukier ma tendencję do opadania na dno, więc mieszamy starannie, żeby się rozpuścił.
  • Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy je do jogurtu.
  • Stawiamy olej do smażenia na ogniu, a zanim się zagrzeje, przygotowujemy ciasto: mieszamy dokładnie mąkę, wodę, amchur i resztę cukru wanilinowego, aż otrzymamy ciasto o konsystencji gęstszego naleśnikowego.
  • Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucona do niego kropla ciasta od razu wypływa na powierzchnię.
  • Żeby uzyskać drobne "kluseczki" wlewamy ciasto do oleju przez durszlak o grubych otworach. Nie powinniśmy wlewać za dużo na raz, bo ciasto może się za bardzo posklejać, jak również za bardzo może spaść temperatura oleju.
  • Usmażone "kluseczki" wyjmujemy na sitko łyżką cedzakową.
  • Tuż przed podaniem "kluseczki" wsypujemy do jogurtu.

Notes

Czasem malpuri podawane jest w postaci grubszych "pączków" zalanych jogurtem - wtedy powinniśmy moczyć je dłużej. W naszej wersji "chrupki" lepiej jest wrzucić do jogurtu tuż przed podaniem - dzięki temu zachowają swoją atrakcyjną formę.