
Muesli
Muesli możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić większą porcję na kilka dni. Jest doskonałe z mlekiem lub jogurtem - albo oczywiście z mlekiem roślinnym, a także na sucho, jako deserowa przekąska.
Servings 2 osoby
Ingredients
- 1 szklanka płatki owsiane
- 1 łyżka masło lub olej kokosowy
- 1 garść orzechy włoskie
- 1 garść rodzynki
- 1 garść ananas suszony
- 2 garście wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy niekoniecznie
Instructions
- Orzechy obieramy z łupin i rozdrabniamy. Jeśli kupiliśmy już wyłuskane orzechy, warto je dokładnie przebrać, żeby zabłąkana łupina nie sprawiła nam niespodzianki.
- Na patelni topimy masło (lub w wersji wegańskiej olej kokosowy) i na małym ogniu prażymy płatki owsiane i orzechy.
- Kiedy płatki odrobinę zmienią kolor i zaczynają już przyjemnie pachnieć, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy - i gotowe.
Notes
Nie warto prażyć płatków na suchej patelni - robią się wtedy twarde i trudne do pogryzienia. I - oczywiście - możemy dodawać dowolnie swoje ulubione składniki, jak orzechy laskowe, daktyle, płatki migdałowe, siemię lniane, suszoną żurawinę, a nawet karob czy kakao, pamiętając, że do prażenia dodajemy najpierw najgrubsze składniki, a najdrobniejsze na samym końcu.