Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

MUESLI

Print

Muesli

Muesli możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić większą porcję na kilka dni. Jest doskonałe z mlekiem lub jogurtem - albo oczywiście z mlekiem roślinnym, a także na sucho, jako deserowa przekąska.
Course Deser, Dla dzieci, Śniadanie
Cuisine inna
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 1 szklanka płatki owsiane
  • 1 łyżka masło lub olej kokosowy
  • 1 garść orzechy włoskie
  • 1 garść rodzynki
  • 1 garść ananas suszony
  • 2 garście wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka cukier wanilinowy niekoniecznie

Instructions

  • Orzechy obieramy z łupin i rozdrabniamy. Jeśli kupiliśmy już wyłuskane orzechy, warto je dokładnie przebrać, żeby zabłąkana łupina nie sprawiła nam niespodzianki.
  • Na patelni topimy masło (lub w wersji wegańskiej olej kokosowy) i na małym ogniu prażymy płatki owsiane i orzechy.
  • Kiedy płatki odrobinę zmienią kolor i zaczynają już przyjemnie pachnieć, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy - i gotowe.

Notes

Nie warto prażyć płatków na suchej patelni - robią się wtedy twarde i trudne do pogryzienia. I - oczywiście - możemy dodawać dowolnie swoje ulubione składniki, jak orzechy laskowe, daktyle, płatki migdałowe, siemię lniane, suszoną żurawinę, a nawet karob czy kakao, pamiętając, że do prażenia dodajemy najpierw najgrubsze składniki, a najdrobniejsze na samym końcu.