
"MURZYNEK" z PEŁNEJ MĄKI
Ciasto z pełnej mąki jest nie tylko zdrowsze, ale i przepyszne :-).
Servings 1 blaszka chlebowa
Ingredients
- 700 g mąka pszenna z pełnego przemiału
- 1/2 l woda
- 300 g cukier nierafinowany
- 3/4 łyżki soda
- 200 ml banany zmiksowane
- 3 łyżki karob lub więcej, jeśli jest jasny
- 150 ml olej + do wysmarowania foremki
- 1 op cukier wanilinowy
Instructions
- Foremkę dokładnie smarujemy olejem (od środka 🙂 ).
- W misce mieszamy jak najdokładniej wszystkie suche składniki.
- Dolewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Nie może być zbyt gęste. Kula ulepiona z ciasta powinna rozpłynąć się po misce.
- Na koniec dodajemy zmiksowane banany, jeszcze raz wszystko szybko mieszamy i przekładamy do foremki.
- Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Możemy nakłuć drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy jest już na wylot upieczone - jeśli tak, patyczek pozostanie suchy, jeśli nie - surowe ciasto przyklei się do niego. Jednak jeśli wierzch jest popękany (tak jak na zdjęciu), to ciasto jest już raczej gotowe.
- Zostawiamy w foremce na kilkanaście minut, żeby łatwiej je było wyjąć.
Notes
Zamiast bananów możemy równie dobrze użyć tartych drobno jabłek lub - prawdopodobnie - jakichkolwiek rozdrobnionych owoców (chociaż odradzam arbuzy, bo są zbyt wodniste 😉 ).