Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

„MURZYNEK” z PEŁNEJ MĄKI

Print

"MURZYNEK" z PEŁNEJ MĄKI

Ciasto z pełnej mąki jest nie tylko zdrowsze, ale i przepyszne :-).
Course Deser, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 1 hour
Total Time 1 hour
Servings 1 blaszka chlebowa

Ingredients

  • 700 g mąka pszenna z pełnego przemiału
  • 1/2 l woda
  • 300 g cukier nierafinowany
  • 3/4 łyżki soda
  • 200 ml banany zmiksowane
  • 3 łyżki karob lub więcej, jeśli jest jasny
  • 150 ml olej + do wysmarowania foremki
  • 1 op cukier wanilinowy

Instructions

  • Foremkę dokładnie smarujemy olejem (od środka 🙂 ).
  • W misce mieszamy jak najdokładniej wszystkie suche składniki.
  • Dolewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto. Nie może być zbyt gęste. Kula ulepiona z ciasta powinna rozpłynąć się po misce.
  • Na koniec dodajemy zmiksowane banany, jeszcze raz wszystko szybko mieszamy i przekładamy do foremki.
  • Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Możemy nakłuć drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy jest już na wylot upieczone - jeśli tak, patyczek pozostanie suchy, jeśli nie - surowe ciasto przyklei się do niego. Jednak jeśli wierzch jest popękany (tak jak na zdjęciu), to ciasto jest już raczej gotowe.
  • Zostawiamy w foremce na kilkanaście minut, żeby łatwiej je było wyjąć.

Notes

Zamiast bananów możemy równie dobrze użyć tartych drobno jabłek lub - prawdopodobnie - jakichkolwiek rozdrobnionych owoców (chociaż odradzam arbuzy, bo są zbyt wodniste 😉 ).