Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

OWSIANKA z BAKALIAMI

Print

OWSIANKA z BAKALIAMI

Owsianka na mleku to tradycyjne polskie śniadanie. Tu proponujemy wersję wzbogaconą :-).
Course Śniadanie
Cuisine polska
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 1 szklanka płatki owsiane
  • 1/2 l mleko
  • 1/2 l woda
  • 1 garść rodzynki
  • 1 garść wiórki kokosowe
  • 1 garść siemię lniane
  • 2 łyżki cukier nierafinowany nierafinowany
  • 8 g cukier wanilinowy pół małego opakowania
  • czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masło

Instructions

  • Wlewamy do garnka z grubym dnem mleko pół na pół z wodą. Owsianka na samej wodzie traci na aksamitności konsystencji; z kolei na samym mleku robi się gęsta i ciężka.
  • Wsypujemy objętościowo 1/4 płatków owsianych (do 1 l płynu dajemy szklankę płatków) i dodajemy rodzynki, wiórki i siemię. Cukier jest opcjonalny. Z kolei cukier wanilinowy i pieprz pomagają trawić mleko (wystarczy naprawdę odrobina). Bez soli smak owsianki zupełnie nie jest wyrazisty.
  • Mieszamy od czasu do czasu po dnie, żeby zapobiegać przywieraniu. Gdyby przywarło, można zestawić z ognia na zimny blat, wtedy łatwiej odchodzi od dna. Gdyby się przypaliło, trzeba natychmiast i bez mieszania przelać do innego garnka.
  • Gotujemy 5-20 minut, w zależności, ile mamy czasu ;-). Masło dodajemy na samym końcu.

Notes

Wersję wegańską można przyrządzić bez masła na samej wodzie i w czasie gotowania dodać kilka łyżek gęstego mleka kokosowego.