Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PAKORA – SMAŻONE WARZYWA W CIEŚCIE

Print

PAKORA

Prosta, ale zarazem ekskluzywna przystawka, którą można przyrządzić z prawie każdego warzywa. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach - i w temperaturze oleju.
Course Przystawka
Cuisine indyjska
Servings 5 osób

Ingredients

  • 10 kawałków warzywa może być kalafior, brokuł, seler, ziemniak, cukinia, brukselka, bakłażan, marchew, etc.
  • 1/2 szklanki mąka grochowa może być mąka pszenna albo pół na pół pszenna z grochową
  • 1/2 szklanki woda
  • 1/2 łyżeczki asafetyda
  • 1/2 łyżeczki Pakora Masala
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki soda niekoniecznie
  • olej do smażenia

Instructions

  • Z mąki, wody i przypraw przygotuj ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Trzeba dodać więcej soli niż zwykle, żeby przeniknęła do warzyw, które będziemy zanurzać w cieście.
  • Warzywa kroimy: kalafior i brokuł na różyczki, marchew na kawałki (jeśli jest gruba, to jeszcze na połówki), seler, ziemniak i bakłażan na plastry, brukselce tylko nacinamy głąb. Chodzi o to, żeby kawałki nie były zbyt małe, ale również nie za duże, bo wtedy trudno będzie wysmażyć je do samego środka.
  • Olej rozgrzewamy. Ma właściwą temperaturę wtedy, gdy wrzucona do niego kropla ciasta wypływa na powierzchnię w ciągu 2-5 sekund. Jeśli olej jest za zimny, na skłonność do wsiąkania w ciasto i pakora jest bardzo tłusta. Jeśli jest za gorący, ciasto szybko się przysmaży, a warzywo będzie w środku surowe.
  • Kawałki warzyw zanurzamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do złotobrązowego koloru.
  • Pakorę odcedzamy na sitku lub na papierowym ręczniku. Można posypać Chunky Chat Masalą i przybrać np. listkami pietruszki.

Notes

Ciasto z mąki pszennej będzie po usmażeniu bardziej zwarte i kleiste, z grochowej - bardziej suche i kruche.