Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PASTA z CIECIERZYCY z KIEŁKAMI CEBULI

Tak pyszna, że można ją jeść łyżeczką, ale równie świetna na kanapkach z gryczanych „deseczek”. Przepis na „deseczki” znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz samemu ugotować ciecierzycę, ale nie wiesz do końca, jak – tutaj podpowiedzi o gotowaniu nasion roślin strączkowych.

A jak wyhodować własne kiełki, dowiesz się tutaj.

.

Print

PASTA z CIECIERZYCY z KIEŁKAMI CEBULI

Każde kiełki mają swój smak, a kiełki cebuli - cóż, mają posmak cebuli :-). To po prostu fantastycznie pasuje do potraw białkowych. Ta pasta - jak dla mnie - jest po prostu cudna.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Nie dla joginów, Śniadanie, Wegańskie
Cuisine polska

Ingredients

  • 400 g ciecierzyca już ugotowana
  • 1 łyżka majeranek
  • 6 łyżek olej
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1-2 garść kiełki cebuli
  • sól jeśli potrezba

Instructions

  • Poszłam na łatwiznę i otworzyłam słoik z gotową, ugotowaną ciecierzycą. Wodę odlewamy, ciecierzycę wsypujemy do miski.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i krótko, ale intensywnie podsmażamy kurkumę i garam masalę. Podsmażone szybciutko dolewamy razem z olejem do ciecierzycy.
  • Dodajemy majeranek i wszystko mieszamy. To pomoże w równomiernym rozprowadzeniu przypraw podczas miksowania.
  • Ręcznym blenderem rozdrabniamy wszystko na papkę - czyli pastę 🙂 Jeśli nie mamy blendera, możemy użyć maszynki "do mielenia mięsa". Jeśli nie - cóż, pozostaje nam tłuczek do ziemniaków, ale nie próbowałam i nie wiem, czy da się uzyskać pożądaną gładkość pasty.
  • Na koniec dodajemy kiełki i mieszamy wszystko łyżką.

Notes

Może się wydawać, że 6 łyżek oleju to dużo w tej proporcji, ale ciecierzyca jest bardzo sucha. Mało tłuszczu sprawi, że pasta nie będzie się smarowała, tylko kruszyła.