Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PIECZONA DYNIA

Print

PIECZONA DYNIA

Jeśli mamy dobry piekarnik, ta potrawa nie sprawi nam żadnych niespodzianek.
Course Przystawka
Cuisine polska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 8 osób

Ingredients

  • 0,5 szt dynia hokkaido
  • 0,5 szklanki olej
  • sól
  • tymianek

Instructions

  • Włączamy piekarnik, żeby się nagrzał. W tym czasie kroimy dynię w łódeczki. Z każdej ćwiartki możemy otrzymać 4 łódeczki. Jeśli tak wolimy, każdą łódeczkę możemy przekroić w poprzek na połowy. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.
  • Kładziemy dynię na blasze, oprószamy solą i obtaczamy w oleju z tymiankiem.
  • Wkładamy do gorącego piekarnika. Jeśli mamy termoobieg, po 15 minutach powinna być już miękka i przypieczona - gotowa do podania. Jeśli nie, może to zająć 25-30 minut.

Notes

W piecu z termoobiegiem dynia hokkaido piecze się 15 minut w temperaturze 160-180 stopni.