Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PIECZYWO CHRUPKIE z NASION LNU

Przepis na twarożek z bluszczykiem kurdybankiem znajdziesz tutaj – chociaż te lniane „deseczki” są smaczne same w sobie :-).

chlebki lniane
Print

PIECZYWO CHRUPKIE z NASION LNU

W sklepach można kupić tzw. pieczywo chrupkie, ale rzadko bezglutenowe. Tutaj mamy bardzo prosty i szybki przepis na własne płaskie pieczywo kanapkowe - bezglutenowe i smaczne, a przy okazji wiesz, co jesz ;-).
Course Bez cukru, Bez glutenu, Dla dzieci, Dodatek, Wegańskie
Cuisine inna, polska
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 16 kanapek

Ingredients

  • 2 szkl len złocisty
  • 1 szkl woda
  • 1 łyżka sól

Instructions

  • Len mielimy drobno w młynku do kawy.
  • Dodajemy wodę i sól i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Włączamy piekarnik, żeby się rozgrzał.
  • Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem.
  • Mokrymi rękami rozsmarowujemy ciasto na blaszce na grubość ok. 0,5 cm. Ręce warto co chwilę zwilżać, bo do suchych ciasto mocno sie lepi.
  • Drewnianą szpatułką (żeby nie porysować blaszki) kroimy ciasto na wygodne kwadraty lub prostokąty. Jeśli nie zrobimy tego teraz, zawsze zdążymy pokroić po upieczeniu :-).
  • Wstawiamy blaszkę do gorącego piekarnika i pieczemy, aż się przyrumieni.

Notes

Jeśli smak lnu jest dla kogoś zbyt intensywny, można na początku dodać szklankę mąki gryczanej i dodatkowe pół szklanki wody.