Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PODAGRYCZNIK a’la SZPINAK

Podagrycznik jako jarzynka pasuje do różnych zestawów obiadowych:

dziki obiad z podagrycznikiem szak z podagrycznka na obiad

Print

PODAGRYCZNIK a'la SZPINAK

Podagrycznik to straszliwy chwast, postrach działek i ogrodów. Porasta nieraz całe posesje i jest niezwykle trudny do wytępienia. Jeśli mamy to szczęście, że rozplenił się i u nas, może nam dostarczyć pysznej jarzynki przez całą wiosnę. A nawet możemy zapakować go do słoików i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem przez cały rok.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Dzika Kuchnia, Wegańskie
Cuisine dzika, polska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

  • 2 l podagrycznik - pełen garnek
  • 2 łyżki olej
  • 1/4 łyżeczki asafetyda
  • 1/2 łyżeczki Sambhar Masala
  • 1/2 łyżeczki sól

Instructions

  • Świeżo zebrany podagrycznik kroimy na drobne kawałki.
  • W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim asafetydę i Sambhar Masalę.
  • Dorzucamy pokrojony podagrycznik i dusimy od czasu do czasu mieszając.
  • Jest smaczny zarówno rozgotowany, jak i lekko al dente. Sól wsypujemy na koniec i jeszcze chwilę gotujemy mieszając.

Notes

Podagrycznik - podobnie jak szpinak - bardzo zmniejsza swoją objętość podczas gotowania. Dlatego, kiedy już zdecydujemy się go nazbierać, nie ograniczajmy się do kilku listków. Bez obawy - to wytrzymała bylina i dzięki rozłożystym kłączom na pewno przetrwa nasze zbiory.