Podagrycznik jako jarzynka pasuje do różnych zestawów obiadowych:

PODAGRYCZNIK a'la SZPINAK
Podagrycznik to straszliwy chwast, postrach działek i ogrodów. Porasta nieraz całe posesje i jest niezwykle trudny do wytępienia. Jeśli mamy to szczęście, że rozplenił się i u nas, może nam dostarczyć pysznej jarzynki przez całą wiosnę. A nawet możemy zapakować go do słoików i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem przez cały rok.
Servings 2 porcje
Ingredients
- 2 l podagrycznik - pełen garnek
- 2 łyżki olej
- 1/4 łyżeczki asafetyda
- 1/2 łyżeczki Sambhar Masala
- 1/2 łyżeczki sól
Instructions
- Świeżo zebrany podagrycznik kroimy na drobne kawałki.
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim asafetydę i Sambhar Masalę.
- Dorzucamy pokrojony podagrycznik i dusimy od czasu do czasu mieszając.
- Jest smaczny zarówno rozgotowany, jak i lekko al dente. Sól wsypujemy na koniec i jeszcze chwilę gotujemy mieszając.
Notes
Podagrycznik - podobnie jak szpinak - bardzo zmniejsza swoją objętość podczas gotowania. Dlatego, kiedy już zdecydujemy się go nazbierać, nie ograniczajmy się do kilku listków. Bez obawy - to wytrzymała bylina i dzięki rozłożystym kłączom na pewno przetrwa nasze zbiory.