
PULAO z ORZECHAMI NERKOWCA
Pulao to sypki ryż z warzywami. Można użyć każdego rodzaju ryżu, każdego gatunku orzechów (albo nie dodawać orzechów wcale). Dobrze jest użyć kolorowych warzyw - wtedy jest nie tylko smaczne, ale i apetyczne.
Tutaj proponujemy ekskluzywną wersję z ryżu jaśminowego i orzechów nerkowca.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 400 g ryż jaśminowy
- 4 różyczki kalafior
- 4 różyczki brokuł
- 2 szt ziemniaki
- 1 duża marchew
- 2 garści orzechy nerkowca
- 6 łyżek olej
- czarna gorczyca
- asafetyda
- kmin rzymski
- liść curry
- sól
- czarny pieprz
Instructions
- Ryż gotujemy na sypko.
- Dość drobno pokrojone warzywa gotujemy na parze na półtwardo, żeby nie rozpadły się przy mieszaniu. Wsypujemy do ryżu - jeszcze nie mieszamy.
- Nerkowce prażymy na 2 łyżkach oleju. Wsypujemy do ryżu z warzywami - jeszcze nie mieszamy.
- Przyprawy prażymy na oleju (masala), wsypując je w podanej kolejności: najpierw czarną gorczycę; kiedy zrobi się szara i zacznie strzelać, dajemy asafetydę i kmin rzymski; kiedy kmin się zrumieni, wrzucamy na chwilę liście curry.
- Wlewamy masalę do reszty potrawy - jeśli gotowaliśmy ryż i warzywa bez soli, teraz jest dobry moment, żeby wszystko posolić.
- Mieszamy szybko, żeby nie uciekł aromat przypraw, ale delikatnie, żeby zachować formę warzyw.
Notes
Ryż jaśminowy jest bardziej klejący niż np. basmati. Jeśli chcemy, żeby był naprawdę sypki, można go ugotować w dużej ilości wody i odcedzić na durszlaku.