Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

Ciasteczka gryczane

ciasteczka gryczane
Bezglutenowe ciasteczka gryczane
Wydrukuj przepis
Wyśmienite półkruche bezglutenowe ciasteczka gryczane, którym trudno się oprzeć.
Porcje Czas przygotowania
25 sztuk 25 minut
Porcje Czas przygotowania
25 sztuk 25 minut
ciasteczka gryczane
Bezglutenowe ciasteczka gryczane
Wydrukuj przepis
Wyśmienite półkruche bezglutenowe ciasteczka gryczane, którym trudno się oprzeć.
Porcje Czas przygotowania
25 sztuk 25 minut
Porcje Czas przygotowania
25 sztuk 25 minut
Składniki
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na bok.
  2. Blaszkę, na której będziemy piekli ciasteczka, smarujemy tłuszczem. Włączamy piekarnik, żeby był gorący, kiedy wyrobimy ciasto.
  3. W misce mieszamy mąkę gryczaną ze skrobią ziemniaczaną (bo ciasteczka z samej mąki gryczane są suche i bardzo się kruszą), cukrem, cukrem wanilinowym i sodą.
  4. Masło - najlepiej o temperaturze pokojowej - mieszamy z proszkami jak tylko się da najlepiej. Efektem wciąż jeszcze nie będzie ciasto.
  5. Na sitku odcedzamy rodzynki i dodajemy je do mąki z masłem. Dodajemy wodę i wszystko dokłądnie mieszamy.
  6. Ciasto jest niezbyt gęste, ale powinno udać się formować placuszki. Jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę mąki gryczanej, ale jeśli na tym etapie ciasto będzie zbyt sztywne, po upieczeniu ciasteczka będą zbyt twarde. mokrymi rękami (żeby ciasto się do nich nie leiło) układamy placuszki na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawiamy spore odstępy, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto może się jeszcze rozpłynąć i zlać w jedno duże ciastko.
  7. Blaszkę wkłdamy do gorącego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, kiedy ciasteczka wyglądają apetycznie.
Powered byWP Ultimate Recipe