ciecierzyca w mleku kokosowym
CIECIERZYCA w MLEKU KOKOSOWYM
Wydrukuj przepis
To wersja błyskawiczna – z ciecierzycą ze słoika :-). Dlatego bardzo szybka.
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 15 minut
ciecierzyca w mleku kokosowym
CIECIERZYCA w MLEKU KOKOSOWYM
Wydrukuj przepis
To wersja błyskawiczna – z ciecierzycą ze słoika :-). Dlatego bardzo szybka.
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 15 minut
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wrzucamy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę. Pozwalamy się jej zagotować.
  2. Dodajemy mleko kokosowe i zdejmujemy ciecierzycę z ognia.
  3. Na małej patelence lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy masalę: najpierw dajemy liście curry, a kiedy się podsmażą, dodajemy kurkumę i chana masalę, mieszamy i szybko wlewamy do gorącej ciecierzycy.
  4. Wszystko razem mieszamy – i danie gotowe. Proste, szybkie i wstrząsająco smaczne :-).
Pozostałe informacje

Jeśli wolisz użyć suchej ciecierzycy, a nie gotowej ze słoika, należałoby namoczyć ją na noc, a potem gotować minimum 40 minut, a może dłużej. Potem przejść do drugiego kroku przepisu.

 

Liście curry są inne niż laurowe: nie tak twarde i łykowate. Dlatego nie musimy wyjmować ich z jedzenia, dają się spokojnie pogryźć i zjeść razem z potrawą :-).

 

Jeśli masz wątpliwości, po co i jak smażyć masalę, zerknij tutaj, do naszych podpowiedzi.

Powered byWP Ultimate Recipe