Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI

Tutaj znajdziesz nasz przepis na wyśmienity chutney śliwkowy, który świetnie pasuje do tych placuszków.

GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI
Wydrukuj przepis
Absolutnie fantastyczne, bezglutenowe placki, na śniadanie, na deser, na słodką przekąskę! Wyśmienite same w sobie, ale również z syropem klonowym lub z chutneyem śliwkowym.
Porcje Czas przygotowania
30 szt 20 minut
Czas gotowania
- zaeży, na ilu patelniach smażysz
Porcje Czas przygotowania
30 szt 20 minut
Czas gotowania
- zaeży, na ilu patelniach smażysz
GRYCZANE PLACKI z JABŁKAMI
Wydrukuj przepis
Absolutnie fantastyczne, bezglutenowe placki, na śniadanie, na deser, na słodką przekąskę! Wyśmienite same w sobie, ale również z syropem klonowym lub z chutneyem śliwkowym.
Porcje Czas przygotowania
30 szt 20 minut
Czas gotowania
- zaeży, na ilu patelniach smażysz
Porcje Czas przygotowania
30 szt 20 minut
Czas gotowania
- zaeży, na ilu patelniach smażysz
Składniki
Porcje: szt
Sposób przygotowania
  1. Jabłka myjemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej, zostawiając tylko ogryzki i ogonki.
  2. Do startych jabłek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli damy trochę mniej mąki, możemy kłaść ciasto na patelnię łyżką, Jeśli damy tyle, co w przepisie, możemy formować placuszki w rękach i dodatkowo obtaczać w mące gryczanej. Wersja pierwsza jest szybsza, wersja druga daje bardziej elegancki efekt :-).
  3. Olej rozgrzewamy mocno na patelni. Pilnujemy, żeby nie dymił, ale kiedy kłądziemy na patelnię placki, musi naprawdę skwierczeć. W przeciwnym razie placki mogą przywierać i trudno je będzie odwrócić.
  4. Smażymy placuszki po obu stronach. Karmelizujący cukier sprawia, że szybko robią się brązowe, ale nie warto za bardzo skracać czasu smażenia, żeby nie były surowe w środku.
Pozostałe informacje

Jeśli nie używasz cukru, zalej szklanką gorącej wody dwie garście daktyli. Kiedy woda przestygnie, rozgnieć je lub zmiksuj razem z wodą i dodaj zamiast cukru i wody podanych w głównym przepisie.

Powered byWP Ultimate Recipe