Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

HALAVA PORZECZKOWA z MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Tutaj znajdziesz przepis na halavę pszenną ze świeżymi gruszkami. Jeśli unikasz glutenu, możesz ją zrobić z kaszki kukurydzianej :-).

HALAVA PORZECZKOWA z MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Wydrukuj przepis
Wymaga koncentracji przy gotowaniu, ale jest tego warta. Indyjskie desery zazwyczaj warte są starań :-).
Porcje
12-24 porcje
Czas gotowania
40 minut
Porcje
12-24 porcje
Czas gotowania
40 minut
HALAVA PORZECZKOWA z MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Wydrukuj przepis
Wymaga koncentracji przy gotowaniu, ale jest tego warta. Indyjskie desery zazwyczaj warte są starań :-).
Porcje
12-24 porcje
Czas gotowania
40 minut
Porcje
12-24 porcje
Czas gotowania
40 minut
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. W rondelku topimy olej kokosowy i wsypujemy skrobię.
  2. Często mieszając, prażymy ją na małym ogniu. Lepiej jest prażyć dłużej na małym ogniu, niż szybko na dużym - unikniemy w ten sposób przypalenia oleju i mamy gwarancję równomiernego wyprażenia.
  3. W czasie, jak halava się praży, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia blaszkę szarlotkową.
  4. Skrobia ziemniaczana nie zmienia mocno koloru podczas prażenia, ale kiedy widzimy, że nie jest już śnieżnobiała, a staje się beżowawa, możemy przejść do następnego kroku.
  5. Teraz dodajemy sok porzeczkowy. Uwaga - skrobia powinna być już naprawdę gorąca, więc zetknięcie z zimnym sokiem może przez moment być burzliwe. Zachowaj ostrożność! O ile do halawy z kaszy dodajemy raczej gorący syrop, o tyle do halavy ze skrobi warto dodać płyn zimny. Wtedy łatwiej równomiernie pomieszać i unikniemy klusek.
  6. Jednocześnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Teraz już cały czas mieszamy, aż stanie się to naprawdę trudne.
  7. Przekładamy halavę do foremki. Posypujemy całymi porzeczkami i przyciskamy je, lekko wgniatając w powierzchnię.
  8. Teraz już tylko pozostaje poczekać, aż halana wystygnie, i pokroić ją w akuratne kostki wielkości ciastka. Można na talerzyku polać syropem, jeśli mamy ochotę :-).
Pozostałe informacje

Halava tym się różni od kisielu, że uprażona skrobia ziemniaczana jest bardziej krucha, niż ta ugotowana. Dlatego - przy odpowiednim stosunku płynu do skrobi - można  ją pokroić w kostki. Jeśli damy więcej płynu, wyjdzie pudding, ale wciąż nie tak ciągnący się, jak kisiel.

Powered byWP Ultimate Recipe