Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KOTLECIKI GRYCZANE

kotleciki gryczane
KOTLECIKI GRYCZANE
Wydrukuj przepis
Delikatne dzięki cukinii, ale z chrupiącą skórką, pyszne nawet bez dodatku wyszukanych przypraw.
Porcje Czas przygotowania
12-20 szt. w zależności od wielkości 30 minut
Porcje Czas przygotowania
12-20 szt. w zależności od wielkości 30 minut
kotleciki gryczane
KOTLECIKI GRYCZANE
Wydrukuj przepis
Delikatne dzięki cukinii, ale z chrupiącą skórką, pyszne nawet bez dodatku wyszukanych przypraw.
Porcje Czas przygotowania
12-20 szt. w zależności od wielkości 30 minut
Porcje Czas przygotowania
12-20 szt. w zależności od wielkości 30 minut
Składniki
Porcje: szt. w zależności od wielkości
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy ze startą cukinią, pokrojoną cebulą, mąką grochową i solą. Masę odstawiamy na kilka minut.
  3. Sprawdzamy konsystencję masy na kotleciki. Prawdopodobnie cukinia i cebula puściły sok i ciasto zrobiło się rzadsze. Jeśli nie, dodajemy trochę wody, żeby dało się wygodnie lepić w rękach placki.
  4. Na talerz lub do miseczki wsypujemy dwie garście mąki gryczanej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Z masy lepimy w rękach kotleciki grubości max. 1 cm i wielkości wętrza dłoni. Obtaczamy je w mące gryczanej i kładziemy na gorącej patelni.
  7. Smażymy po obu stronach na jasnobrązowy kolor.
Pozostałe informacje

Obtaczanie w mące nie jest konieczne, ale sprawia, że kotleciki nie przywierają do patelni i nie rozpadają się. Dodaje także cienką, pysznie chrupiącą skórkę.

Również cebula nie jest konieczna - można zamiast niej dodać trochę więcej cukinii, ale wtedy warto też doprawić kotleciki jakimiś aromatycznymi lub wyrazistymi przyprawami.

Powered byWP Ultimate Recipe