Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

KUKURYDZIANE PLACKI z JABŁKAMI

Placki z jabłkami bardzo często smażyła w niedzielne poranki moja mama. Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i słodkie.

Dzisiaj proponuję inną ich wersję – nie tylko bezglutenową, ale również bez cukru. Ale nadal przepis jest bardzo szybki, a placuszki słodkie i smaczne :-).

Tutaj znajdziesz przepis na również bezglutenowe, gryczane placki z jabłkami.

placki kukurydziane z jabłkami
KUKURYDZIANE PLACKI z JABŁKAMI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minut
placki kukurydziane z jabłkami
KUKURYDZIANE PLACKI z JABŁKAMI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 25 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Daktyle kroimy na połówki, żeby wykryć i usunąć pozostałe być może pestki, i zalewamy gorącą wodą.
  2. Jabłko myjemy i kroimy w kosteczkę.
  3. Kiedy woda z daktylami przestygnie, miksujemy je albo po prostu rozgniatamy.
  4. Dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, sodę i wanilię. Mieszamy na jednolitą masę.
  5. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy jeszcze raz.
  6. Kładziemy ciasto łyżką na patelnię z rozgrzaym olejem i smażymy placuszki po obu stronach na złoty kolor.
Powered byWP Ultimate Recipe