Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

LECZO

LECZO
Wydrukuj przepis
Późnym latem bardzo tania i popularna potrawa. Można też zapakować ją do słoików i korzystać całą zimę.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
LECZO
Wydrukuj przepis
Późnym latem bardzo tania i popularna potrawa. Można też zapakować ją do słoików i korzystać całą zimę.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Świeże pomidory zalewamy wrzątkiem, żeby łatwiej je było obrać ze skórki.
  2. Cukinię i paprykę kroimy w grubą kostkę.
  3. W rondelku rozgrzewamy olej i robimy masalę: wsypujemy do niego asafetydę, kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę.
  4. Do masali wrzucamy pokrojone warzywa, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
  5. Pomidory wyjmujemy z gorącej wody, obieramy ze skórki i kroimy.
  6. Kiedy cukinia i papryka dają się przekroić metalową łyżką, dorzucamy pomidory, sól, pieprz i majeranek i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, jak tylko się zagotuje.
Pozostałe informacje

Kiedy przygotowujemy potrawy dla mniejszej liczby osób, możemy wrzucać warzywa do masali. Jednak przy większych ilościach lepiej jest przygotowywać masalę na końcu gotowania i wlewać ją do potrawy. Większe ilości warzyw gotują się dłużej i zachodzi obawa, że olejki z przypraw ulotnią się, zanim wszystko będzie gotowe.

Powered byWP Ultimate Recipe