Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

MALPURI z BANANAMI

MALPURI z BANANAMI
Wydrukuj przepis
Idąc na łatwiznę można przyrządzić malpuri w gotowym jogurcie owocowym kupionym w sklepie. Tutaj proponujemy świeże owoce.
Porcje Czas przygotowania
6 osób 25 minut
Porcje Czas przygotowania
6 osób 25 minut
MALPURI z BANANAMI
Wydrukuj przepis
Idąc na łatwiznę można przyrządzić malpuri w gotowym jogurcie owocowym kupionym w sklepie. Tutaj proponujemy świeże owoce.
Porcje Czas przygotowania
6 osób 25 minut
Porcje Czas przygotowania
6 osób 25 minut
Składniki
Porcje: osób
Sposób przygotowania
  1. Do jogurtu dodajemy cukier, kurkumę, cynamon i połowę cukru wanilinowego. Cukier ma tendencję do opadania na dno, więc mieszamy starannie, żeby się rozpuścił.
  2. Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy je do jogurtu.
  3. Stawiamy olej do smażenia na ogniu, a zanim się zagrzeje, przygotowujemy ciasto: mieszamy dokładnie mąkę, wodę, amchur i resztę cukru wanilinowego, aż otrzymamy ciasto o konsystencji gęstszego naleśnikowego.
  4. Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucona do niego kropla ciasta od razu wypływa na powierzchnię.
  5. Żeby uzyskać drobne "kluseczki" wlewamy ciasto do oleju przez durszlak o grubych otworach. Nie powinniśmy wlewać za dużo na raz, bo ciasto może się za bardzo posklejać, jak również za bardzo może spaść temperatura oleju.
  6. Usmażone "kluseczki" wyjmujemy na sitko łyżką cedzakową.
  7. Tuż przed podaniem "kluseczki" wsypujemy do jogurtu.
Pozostałe informacje

Czasem malpuri podawane jest w postaci grubszych "pączków" zalanych jogurtem - wtedy powinniśmy moczyć je dłużej. W naszej wersji "chrupki" lepiej jest wrzucić do jogurtu tuż przed podaniem - dzięki temu zachowają swoją atrakcyjną formę.

Powered byWP Ultimate Recipe