Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PASTA z CIECIERZYCY z KIEŁKAMI CEBULI

Tak pyszna, że można ją jeść łyżeczką, ale równie świetna na kanapkach z gryczanych „deseczek”. Przepis na „deseczki” znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz samemu ugotować ciecierzycę, ale nie wiesz do końca, jak – tutaj podpowiedzi o gotowaniu nasion roślin strączkowych.

A jak wyhodować własne kiełki, dowiesz się tutaj.

.

PASTA z CIECIERZYCY z KIEŁKAMI CEBULI
Wydrukuj przepis
Każde kiełki mają swój smak, a kiełki cebuli - cóż, mają posmak cebuli :-). To po prostu fantastycznie pasuje do potraw białkowych. Ta pasta - jak dla mnie - jest po prostu cudna.
PASTA z CIECIERZYCY z KIEŁKAMI CEBULI
Wydrukuj przepis
Każde kiełki mają swój smak, a kiełki cebuli - cóż, mają posmak cebuli :-). To po prostu fantastycznie pasuje do potraw białkowych. Ta pasta - jak dla mnie - jest po prostu cudna.
Składniki
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Poszłam na łatwiznę i otworzyłam słoik z gotową, ugotowaną ciecierzycą. Wodę odlewamy, ciecierzycę wsypujemy do miski.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko, ale intensywnie podsmażamy kurkumę i garam masalę. Podsmażone szybciutko dolewamy razem z olejem do ciecierzycy.
  3. Dodajemy majeranek i wszystko mieszamy. To pomoże w równomiernym rozprowadzeniu przypraw podczas miksowania.
  4. Ręcznym blenderem rozdrabniamy wszystko na papkę - czyli pastę 🙂 Jeśli nie mamy blendera, możemy użyć maszynki "do mielenia mięsa". Jeśli nie - cóż, pozostaje nam tłuczek do ziemniaków, ale nie próbowałam i nie wiem, czy da się uzyskać pożądaną gładkość pasty.
  5. Na koniec dodajemy kiełki i mieszamy wszystko łyżką.
Pozostałe informacje

Może się wydawać, że 6 łyżek oleju to dużo w tej proporcji, ale ciecierzyca jest bardzo sucha. Mało tłuszczu sprawi, że pasta nie będzie się smarowała, tylko kruszyła.

Powered byWP Ultimate Recipe