Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

PIECZYWO CHRUPKIE z NASION LNU

Przepis na twarożek z bluszczykiem kurdybankiem znajdziesz tutaj – chociaż te lniane „deseczki” są smaczne same w sobie :-).

chlebki lniane
PIECZYWO CHRUPKIE z NASION LNU
Wydrukuj przepis
W sklepach można kupić tzw. pieczywo chrupkie, ale rzadko bezglutenowe. Tutaj mamy bardzo prosty i szybki przepis na własne płaskie pieczywo kanapkowe - bezglutenowe i smaczne, a przy okazji wiesz, co jesz ;-).
Porcje Czas przygotowania
16 kanapek 10 minut
Czas gotowania
- zależy od piekarnika
Porcje Czas przygotowania
16 kanapek 10 minut
Czas gotowania
- zależy od piekarnika
chlebki lniane
PIECZYWO CHRUPKIE z NASION LNU
Wydrukuj przepis
W sklepach można kupić tzw. pieczywo chrupkie, ale rzadko bezglutenowe. Tutaj mamy bardzo prosty i szybki przepis na własne płaskie pieczywo kanapkowe - bezglutenowe i smaczne, a przy okazji wiesz, co jesz ;-).
Porcje Czas przygotowania
16 kanapek 10 minut
Czas gotowania
- zależy od piekarnika
Porcje Czas przygotowania
16 kanapek 10 minut
Czas gotowania
- zależy od piekarnika
Składniki
Porcje: kanapek
Sposób przygotowania
  1. Len mielimy drobno w młynku do kawy.
  2. Dodajemy wodę i sól i wyrabiamy gładkie ciasto.
  3. Włączamy piekarnik, żeby się rozgrzał.
  4. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem.
  5. Mokrymi rękami rozsmarowujemy ciasto na blaszce na grubość ok. 0,5 cm. Ręce warto co chwilę zwilżać, bo do suchych ciasto mocno sie lepi.
  6. Drewnianą szpatułką (żeby nie porysować blaszki) kroimy ciasto na wygodne kwadraty lub prostokąty. Jeśli nie zrobimy tego teraz, zawsze zdążymy pokroić po upieczeniu :-).
  7. Wstawiamy blaszkę do gorącego piekarnika i pieczemy, aż się przyrumieni.
Pozostałe informacje

Jeśli smak lnu jest dla kogoś zbyt intensywny, można na początku dodać szklankę mąki gryczanej i dodatkowe pół szklanki wody.

Powered byWP Ultimate Recipe